Köpguide för snigeldynamit

Köpguide för snigeldynamit

spräcka berg

Snigeldynamit används för att spräcka berg och sten som befinner sig nära en byggnad. Metoden är väl beprövad och anses vara mer skonsam än sprängning. I den här köpguiden går vi bland annat igenom vad snigeldynamit är, hur det fungerar och vad fördelarna är.

Vad är snigeldynamit?

Enkelt förklarat rör det sig om ett cementliknande, kalkbaserat pulver som blandas ut med vatten för att sedan långsamt expandera. Spräckmedlet kan användas för att ta isär större stenblock, klipphällar eller berg som är i vägen i samband med byggnation.

Detta är en metod som ofta beskrivs som skonsam då expansionen sker långsamt och spräckningen ljudlöst. Det sägs också vara lättare att skapa raka, skarpa snitt än vid exempelvis sprängning.

Hur fungerar snigeldynamit?

Det går att spräcka ett klippblock med hjälp av handkraft, men i de fall då det krävs mer kraftfulla tag är en expanderande cementmassa ett bra alternativ. Att spräckningen blir både vibrationsfri och ljudlös gör att metoden går att använda både utomhus och inomhus.

Innan du gör något annat bör berget rengöras från mossa och dylikt. En tumstock och lite sprayfärg räcker som hjälpmedel för att markera ut hålen; något som bör ske innan borren dras igång. Dessutom kan borrmaskinen, tillsammans med en vanlig visp, med fördel användas för att blanda runt mixen.

Obs! Var noga med att först hälla i vattnet och sedan addera pulvret för att undvika klumpar. Tänk också på att genomföra spräckningen när det är plusgrader, så att cementblandningen inte fryser.

När mixen är färdigblandad hälls den i de förborrade hålen, vilket bör ske inom loppet av 5-10 minuter då massan är snabbexpanderande.

Vad är fördelarna med snigeldynamit?

  • Metoden kan användas av både hemmafixare och proffs
  • Metoden är vibrations- och ljudlös
  • Spräckning är mer skonsamt än sprängning
  • Expansionen sker inom 24 h

Inom vilka branscher/industrier används snigeldynamit?

Metoden används främst inom bygg- och anläggning inför en om,- till- eller nybyggnation samt vid park- och trädgårdsanläggning och dylikt.

Leave a Reply